Mindfulness

Mindfulness is een acceptatie-gerichte benadering die meer is dan alleen passief toekijken. Mindfulness is een actieve benadering van psychische en lichamelijke klachten die uitgaat van helder waarnemen en niet-oordelen. Je oefent in helder waarnemen maar ook in tot je door laten dringen van hoe je met jezelf omgaat. Het traint je vermogen om met vriendelijkheid naar jezelf en je omgeving te kijken. Niet alles in jezelf en in je omgeving blijkt eenvoudig te veranderen en mindfulness-trainingen kunnen helpen om je hiertoe te verhouden. Stress kent vele vormen en Mindfulness-Based Stress Reductie (MBSR) en Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) kunnen deelnemers helpen om met minder strijd en meer eenvoud in het leven te staan, ook als dat leven niet eenvoudig is.

Sinds 2006 geef ik mindfulness-trainingen bij patiƫnten met psychische en medische klachten. Via dagelijkse beoefening leren deelnemers van een 8-weekse training hoe ze met zichzelf en anderen omgaan. Tijdens de trainingen ervaren deelnemers hoe het ook anders kan. Wetenschappelijk onderzoek laat de meerwaarde zien op aspecten als stemming, angst, slaap, spanning, piekeren en kwaliteit van leven. Deelnemers leren met meer geduld, openheid en vertrouwen in hun eigen leven te staan. Maar om te weten of het iets voor jou of voor je team kan zijn zul je het zelf moeten uitproberen. Ik geef lezingen, workshops en in-company trainingen op gebied van mindfulness. Via de RINOGroep en het HDI geef ik cursussen voor professionals die MBCT willen toepassen in een medische setting. Zie ook www.rinogroep.nl. Onze vertaalde vragenlijst de Freiburg Mindfulness Inventory is te vinden via www.hdi.nl/onderzoek . Via het Radboud centrum voor Mindfulness kun je als professional een basisopleiding en vervolgopleiding volgen in Nijmegen, ik ben daar docent en supervisor. Zie hiervoor de website van Radboud Centrum voor Mindfulness.


Oefeningen

Hieronder staan een aantal mindfulness-oefeningen die je kunt beluisteren.


Ik ben geregistreerd als categorie 1-lid van de VMBN en ben lid van de Vereniging Voor Mindfulness, waar ik ook in het bestuur en in de redactie heb gezeten. Zie de volgende websites voor meer achtergrond over mindfulness: